E-sports

Moderiktiga spelvärldar

Mer än någon annan årstid är våren den kanske mest stilmässigt inspirerande. När solen tittar fram och man äntligen kan hänga av sig vinterjackan känns det lockande att ge sig ut på jakt efter nya snygga vårkläder och den virtuella världen är inget undantag. Här kommer därför en handfull tips på dator- och tv-spel där mode och stil utgör en viktig del av upplevelsen, men som även kan avnjutas av mindre modemedvetna spelare.

iThe Sims 4/i har ett intrikat system för att välja kläder till simmar (de karaktärer spelaren skapar i spelet). Det finns en uppsjö kläder att välja bland, både individuella plagg från topp till tå och hela outfits, såväl till vardag som fest, natt som dag.

Även dess föregångare ger spelaren möjlighet att välja och vraka bland kläder: i iThe Sims 3/i kan spelaren välja färg och mönster för varje plagg, och iThe Sims 2/i gjorde till och med ett samarbete med den svenska klädkedjan H&M för att släppa en virtuell kollektion kläder åt simsfigurerna.

Om det inte är nog finns det möjligheter för spelaren att testa sina designfärdigheter och skapa egna kläder åt sina spelkaraktärer med hjälp av ett bildbehandlingsprogram samt de skaparprogram som följer med basspelen.

iFinal Fantasy X-2/i använder så kallade “dresspheres”: ett system där spelaren väljer dressphere inför varje strid och bestämmer karaktärens attribut, vapen och, som namnet antyder, kläder. Varje dressphere ger en unik outfit, som dessutom skiljer sig från karaktär till karaktär.

Det finns många olika typer av dresspheres att få tillgång till, till exempel sångerska, magiker eller knekt. Dessa är en integral del av spelets stridssystem och är den perfekta kombinationen av snyggt och praktiskt.

Det nyaste spelet i Zelda-serien, iBreath of the wild,/i har massvis med klädesplagg, frisyrer och smycken för hjälten Link att hitta eller köpa. Vissa ger bonusar som ökad attackförmåga, en del kamouflerar Link från fiender, medan andra återigen bara är snygga.

iTri-Force Heroes/i från 2015 är något så ovanligt som ett Zelda-spel praktiskt taget helt fokuserat på kläder – faktum är att hela spelets premiss går ut på att rädda en prinsessa från en moderelaterad förbannelse, och under spelets gång samlar spelaren material till att köpa fantasifulla dräkter med olika förmågor.

I iSuper Mario Odyssey/i till Nintendo Switch lägger rörmokaren tillfälligt sin klassiska mössa försedd med bokstaven M på hyllan till förmån för Cappy, som inte bara är en levande hatt utan också ger Mario förmågan att ta över andra varelsers, inklusive fienders, kroppar för en stund. När Mario besitter en varelse kännetecknas den, förstås, av Marios signaturmössa.

Spelet innehåller också en annan levande huvudbonad, Tiara, Cappy’s syster som blivit kidnappad av Bowser tillsammans med prinsessan Peach.

Olika sorters outfits åt Mario går också att införskaffa i spelet, allt från badbyxor till en hel pilotoutfit, eller varför inte Peach’s bröllopsklänning.