E-sports

Populära fantasyspel

Det är något särskilt med fantasy! Kreativiteten dras till sin spets när det inte finns några gränser för vad en värld kan innehålla samtidigt som man kan låna hur mycket man vill från verkligheten. Som litterär genre har fantasyn exploderat de senaste hundra åren. Mycket tack vare Tolkien´s trilogi om härskarringen och hans nästan lika berömda bok om hoben Bilbo. Idag är det kanske framförallt dataspel som många tänker på när det gäller spel och fantasy men det är viktigt att komma ihåg att bordsrollspelen, som är “still going strong” i vissa kretsar, som till stor del banade väg för detta på 1980- och 90-talet. I detta inlägg ska skriva lite om två fenomen som är viktiga när det gäller spel i fantasymiljö.

Serier dominerar branschen

Något som är karaktäristiskt för dataspel i fantasymiljö är att de ofta görs i långa serier. Vem känner inte till Legend of Zelda och Final Fantasy? För att bara nämna två av de mest kända serierna. Igenkänningsfaktorn blir hög när man kan följa sina favoritfigurer på nya äventyr som ofta tar vid där de gamla slutar. En typ av spel som blivit väldigt populär är produktioner med öppna spelvärldar som man kan utforska i sin egen takt. Oblivion, det senaste släppet i serien Elder Scrolls från företaget Bethesda, är kanske det främsta exemplet men även den storsäljande Dragon Age serien bygger till viss del på detta koncept. Är du nyfiken på svenskarna i branschen? Då rekommenderar vi en svensk framgångssaga om dataspelsföretaget Paradox Interactive som bland annat gör spel i fantasymiljö. Där är det verkligen fråga om en berg- och dalbaneresa mot stora framgångar och en framtid som ser mycket intressant ut.

Olika spel i samma värld

En annan trend när det gäller fantasyspel är att världarna som äventyren utspelar sig i används till många olika typer av spel. På warhammer.nu kan du hitta information om en populär spelvärld som används vid figurspel, traditionellt bordsrollspel och flera olika dataspel. Det har även skrivits noveller och romaner som utspelar sig i warhammer-världen. Den påminner lite om ett medeltida Europa men har även många klassiska fantasyelement som orcher, magi, demoner och alver. Det kan låta som en väldigt spretig blandning men faktum är att det fungerar förvånansvärt bra och The enemy within, en av de mest omtalade rollspelskampanjerna genom tiderna, är gjord för Warhammer. Även Dungeons&Dragons, det första stora fantasyrollspelet, har gett upphov till ett otal dataspel och brädspel. Kanske beror detta på att det så pass tidskrävande att utveckla en värld som känns inspirerande och trovärdig inom sina egna ramar att man gärna utgår från en som redan finns och har många fans.