E-sports

Världens mest sålda tv-spel

Att tv-spel är en stor och lukrativ bransch som säljer spel för miljarder kronor varje år är nog ingen nyhet för någon, men många kanske skulle bli förvånade om de tog en närmare titt på vilka spel som faktiskt har sålts allra mest genom tiderna. Om man väljer att räkna in spelens versioner till olika konsoler och plattformar, och räknar i antal sålda exemplar snarare än i pengasummor, hittar man förvånande (?) nog ett spel från 1984 på förstaplatsen: Tetris. Tetris må vara ett spel som har några år på nacken, men dess enkelhet i kombination med den beroendeframkallande kvalitet som spelet alltid har haft, har gjort att denna klassiker fortfarande säljer i nya exemplar. Formatet fungerade nämligen väldigt väl att överföra till smartphone-plattformen, och Tetris finns numera tillgängligt för bland annat iOS, Windows Phone och Android. Sammanlagt har Tetris sålt i 495 miljoner exemplar, inräknat nedladdningar. Till dessa kan man lägga de 35 miljoner exemplar som Tetris från 1989 har sålts i. Det ursprungliga Tetris från 1984 släpptes till Game Boy, men till Game Boy Color kom en ny version av spelet som alltså har sålts i ytterligare några miljoner exemplar. Om du själv vill köpa ett exemplar av Tetris, ska du först gå in här. Hos Kampanjjakten kan du nämligen hitta rabattkoder till en mängd olika webbutiker, så att du kanske kan få spelet till ett lite bättre pris.

Inget annat spel kommer i närheten av Tetris framgångar, men det betyder inte att andra spel inte också har varit enormt framgångsrika. Det gäller till exempel Minecraft, som är det näst bäst säljande spelet genom tiderna, med drygt 107 miljoner sålda exemplar. Minecraft kom ut för första gången år 2009, och utvecklades av Mojang, ett företag grundat av Markus Persson. Just detta är något som gör spelets framgångar så imponerande: det finns inte ett stort spelföretag som Nintendo bakom det, utan det är ett indiespel. Spelet har en medvetet pixlig grafik, då allt i spelet (även solen och andra vanligtvis runda former) är fyrkantigt. En anledning till Minecrafts massiva framgångar är sannolikt den frihet det ger spelarna. Till skillnad från många andra spel har Minecraft ingen särskild handling för spelarna att följa. Istället erbjuder spelet en värld som är öppen och fri för spelarna att interagera med som de själva vill – de kan gräva efter material, bygga saker, utforska eller slåss mot fiender. I takt med dess framgångar har spelet utvecklats till att omfatta olika spellägen, bland annat ett mulitplayerläge.

På tredje plats på listan hittar man Wii Sports, som släpptes tillsammans med konsolen Wii år 2006. Spelet har sålts i drygt 82 miljoner exemplar, även om en stor andel av dessa exemplar sannolikt beror på att spelet såldes tillsammans med konsolen. Det beror dock inte enbart på detta – Wii Sports mottogs mycket väl av både spelare och kritiker, och har fått flera framgångsrika uppföljare.

Fjärdeplatsen innehas av en relativt ny titel, nämligen Grand Theft Auto V som släpptes år 2013, det femte stora spelet i den populära spelserien Grand Theft Auto. Spelet har sålts i ungefär 70 miljoner exemplar, och flera andra spel i serien hittas på topp 40-listan över de mest sålda tv-spelen. Grand Theft Auto V är som de andra spelen i serien ett open world-äventyr, där spelaren fritt kan utforska staden Los Santos, baserad på verklighetens Los Angeles. Det finns dock även en kampanj i spelet, och som alltid i Grand Theft Auto-serien innebär det att man som spelare ikläder sig rollen som brottsling.