E-sports

Multiplayerspel att spela med vänner

Många inom spelvärlden beklagar sig över att ”split-screen gaming” är dött, det vill säga att det inte längre kommer ut några spel med möjlighet för delad skärm i två eller fyra delar vid flerspelarläge. Majoriteten av dagens multiplayerspel spelas istället online, vilket betyder att varje spelare har sin egen konsol (eller dator) och sin egen skärm. Detta trots att vi idag har större tv-skärmar än någonsin tidigare, vilket skulle göra split-screen-upplevelsen betydligt bättre än den var på 1990-talet och 2000-talet.

Det är dock än så länge inte helt sant att denna typ av spel är utdöd. Utrotningshotad, möjligtvis, men inte död än. Två tydliga exempel på detta är att spelserier som Mario Kart och Super Smash Bros. fortfarande blomstrar. Av dessa två serier är Mario Kart den äldsta, då det första spelet i serien kom ut redan 1992, till SNES. Mario Kart är som de flesta vet ett racingspel med gokarts (och senare även motorcyklar), där man antar rollen som en av karaktärerna från Super Mario-spelen – både vänner och fiender. Således kan man spela som Mario, Luigi, Peach eller Toad, men även som Bowser, Wario eller Waluigi. Mario Kart är definitivt ett spel som är bäst när man spelar det med vänner, eftersom det går ut lika mycket på att komma först som att förstöra för de andra spelarna med diverse föremål som man plockar upp längs med banan. Vem har till exempel inte riskerat en vänskap eller två genom att skicka iväg ett blått skal? Så länge personen får chans till hämnd brukar dock det mesta vara förlåtet. Mario Kart har i alla spel i serien hittills använt sig av split-screen när man spelar fler än en spelare, och den senaste versionen av spelet (Mario Kart 8 Deluxe) släpptes till Nintendo Switch i april 2017.

Även Super Smash Bros. är ett spel där man förstör för andra, men på ett mer direkt sätt; här gäller det att slåss mot varandra, i formen av olika karaktärer från Nintendo-spel. Super Smash Bros. har aldrig använt sig av split-screen, eftersom alla spelare spelar på samma bana mot varandra, men det har alltid varit ett spel menat att spelas av vänner tillsammans i verkligheten, snarare än online. Nintendo har nyligen meddelat att en ny version av spelet kommer att släppas till Nintendo Switch under 2018, och mottagandet som detta avslöjande har fått visar tydligt att efterfrågan på denna typ av spel fortfarande finns.

Om du bjuder in dina vänner för en tv-spelskväll, kan det alltid vara trevligt att inleda kvällen med en välkomstdrink och lite socialt umgänge. Då är det perfekt att ha en loungegrupp med plats för många personer, antingen i vardagsrummet eller på uteplatsen. Efter lite socialisering kommer spelkvällen sannolikt att bli ännu roligare och vildare, oavsett vilket spel man spelar.

Det går dock inte att förneka att multiplayerspel online dominerar marknaden idag. Några exempel från de senaste åren är Destiny, Star Wars: Battlefront, PlayerUnknown’s Battlegrounds och Overwatch. Huruvida vi kommer att få se fler split-screen-spel i framtiden eller inte går med andra ord inte att förutse.