E-sports

Hur gaming kan påverka dig positivt

Man hör ofta om att gaming är dåligt och leder till övervikt och aggressivitet och liknande negativa saker. Men faktum är att gaming kan ha en hel del positiva effekter på de människor som tycker om att spela. Det handlar bara om hur mycket en individ väljer att spela. Om du spelar ett par timmar om dagen så kan du ta del av allt fler av de positiva effekterna samtidigt som du undviker de potentiella negativa effekterna.

Bra för hjärnan

Det kommer förmodligen inte som en överraskning för någon, men gaming är bra för våra hjärnor. I en studie som utfördes under 2013 i USA så kom man nämligen fram till att de spel som man tidigare trott har flest negativa effekter är de som är allra bäst för hjärnan. De kan nämligen göra så att människor blir bättre på att fokusera på enskilda uppgifter och att koncentrera sig bättre på allt möjligt.

Ett av de spel som användes i studien är FPS spelet Call of Duty som vanligtvis har en väldigt låg kontrast i spelet med många mörka toner. Detta gör att hjärnan blir bättre på att urskilja skillnader i en miljö där kontrasten är låg vilket i sin tur kan användas i vardagen om du till exempel kör bil i skymningen eller i dimma. Du kan läsa mer om denna undersökning och resultaten i denna artikeln på SVT:s hemsida. Det finns alltså en hel del fördelar med att spela actionspel.

Snabbare reaktionsförmåga

Om du spelar spel som kräver att du reagerar snabbt, vilket i stort sett gäller för alla spel som du kan spela online förutom de som använder sig av en spelstil där du och din motståndare turas om som i Hearthstone till exempel. Så oavsett om du spelar MOBA spel som League of Legends och Dota 2 eller om du spelar FPS spel som Overwatch och Battlefield så krävs vanligtvis stark fokus och en snabb reaktionsförmåga för att bli så bra som möjligt.

Detta är någonting som din hjärna arbetar stenhårt på samtidigt som du spelar för att du ska bli bättre och snabbare på att reagera på saker som händer i spelet. Du kan se det lite som att bygga vanliga muskler. Trots att du inte nödvändigtvis kan lyfta allt för tunga saker när du börjar träna så bygger du upp dina muskler under en lång tid för att bli starkare.

Din hjärna fungerar på samma sätt och delar av hjärnan som frekvent används får starkare kopplingar för att kunna användas snabbare och mer effektivt. Detta leder i sin tur till en snabbare reaktionsförmåga som sedan kan användas på alla möjliga olika sätt, inte endast i det spel som du föredrar att spela. Så gaming kan helt klart ha ett antal positiva effekter på de som spelar, kom bara ihåg att pausa med jämna mellanrum för att vara mer hälsosam.