E-sports

Simulatorspel

Simulatorspel är en speciell kategori spel på det sättet att de försöker efterlikna en aspekt av verkliga livet, till skillnad från de flesta andra spel som ofta för in spelaren i en helt fiktiv värld. Även om det visserligen finns simulatorspel som även de utspelar sig i en fiktiv värld eller som har fiktiva inslag, finns alltid någon aspekt i spelet som ska efterlikna verkligheten.

Som ett tydligt exempel på det kan nämnas The Sims, ett av de mest klassiska simulatorspelen. The Sims efterliknar verkligheten på det sättet att målet med spelet (om det kan sägas finnas ett mål) är att karaktärerna ska leva så framgångsrika liv som möjligt. Som spelare tar man kontroll över deras liv och hjälper dem hitta ett jobb, bygga ett hus, finna kärleken och bilda en familj. På samma sätt som i verkliga livet får det negativa konsekvenser om man inte går till jobbet (man får sparken), om man inte städar (det blir smutsigt) och om man är otrevlig mot sina grannar (man skapar fiender). The Sims efterliknar också verkligheten på det sättet att karaktärerna faktiskt kan dö genom exempelvis eldsvåda, utmattning eller svält. De fiktiva element som förekommer i The Sims är till exempel att karaktärer som dör kan gå igen som spöken, att aliens kan besöka staden och att man kan inreda sitt hem med teleportörer. Spelet är således en blandning av det vardagliga och det övernaturliga eller futuristiska.

En typ av simulatorspel som däremot är helt dedikerade till att efterlikna verkligheten så troget som möjligt är flygsimulatorer. En klassisk titel i denna genre är Microsoft Flight Simulator. Det är ett av de mest omfattande programmen för flygsimulation gjort för persondatorer, och har kontinuerligt utkommit i uppgraderade versioner sedan Windows 95 (som var den första versionen av spelet som utkom på cd-rom). I en flygsimulator har spelaren inga uppdrag, och inga sätt att samla poäng – istället kan spelaren själv sätta upp mål för sitt spelande, till exempel att hen ska lyckas landa eller lyfta från en viss flygplats, samtidigt som hen följer alla de regler som gäller för civil flygtrafik. Flygsimulatorer hör till den kategori simulatorspel som i allra högst grad efterliknar verkligheten, även om ett datorspel så klart aldrig helt kan jämföras med att faktiskt flyga ett plan. Om du själv inte är pilot eller tycker om att spela flygsimulatorer, är du som de flesta andra hänvisad till att sitta i passagerarsätena när du flyger. Tack vare flygsökningstjänster som Avionero kan dock den upplevelsen bli så bekväm som möjligt, eftersom man enkelt kan hitta en flygning som passar ens egna önskemål och behov.

Ett spel som har ordet ”simulator” i namnet, men som egentligen har mycket lite med genren att göra, är Goat Simulator. Goat Simulator kan kanske närmast beskrivas som ett actionspel, då dess skapare själva har liknat det vid ett skateboardspel. Målet är att spelaren genom att ta kontroll över en get ska samla poäng genom att orsaka så mycket förstörelse som möjligt på en open world-karta. Spelet utvecklades ursprungligen som ett internt skämt, men blev så populärt efter att det visats på Youtube att skaparna bestämde sig för att utveckla en full version.